Byť certifikovaný výživový poradca nie je len pýcha, ale aj obrovská zodpovednosť.
Je dôležité uvedomiť si, že ľudia odovzdávajú svojmu výživovému poradcovi absolútnu dôveru v organizácií ich chladničky, ovplyvňovaniu zdravotného stavu, množstva skonzumovanej porcie, kombinátorike potravín a v ďalších aspektoch života.
Práve preto by žiadny výživový poradca nemal pristupovať ku svojej práci ako “zjedol som všetku múdrosť sveta”. Je normálne, že všetci nevedia všetko a že na každého majstra sa nájde majster.
Vo svojej podstate prvé riadky článku definujú vetu, ktorú častokrát skloňujeme v našej komunikácií: Rozumieme dôležitosti vašej premeny.
A rozumieme.
Vieme, že je pre vás veľmi dôležité cítiť sa vo svojom tele ako najlepšie sa cítiť dá.
Či už z estetického, zdravotného, kondičného alebo iného hľadiska.
A pre nás je zas dôležité, aby vám spolupráca s nami dávala maximálny zmysel a vytúžené výsledky.
Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?
Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:
A práve preto sa napriek našej praxe od roku 2014, neustále vzdelávame.
To je aj podstata našej cesty do Brna, kde sme absolvovali víkend nabitý informáciami od Inštitútu Modernej Výživy na Masarykovej Univerzite.
Do Brna sme dorazili v piatok a tak sme stihli ešte prechádzku po jeho nádhernom centre, návštevu fantastickej kaviarne na streche budovy na námestí a samozrejme sme si nemohli odpustiť ochutnanie miestneho street food burgra 🙂 …
V sobotu však nastal čas zasadnúť do školských lavíc a vzdelávať sa v oblasti dosahovania naturálneho maxima pri cvičení = využitie maximálneho potenciálu prirodzenej hypertrofie.
Po absolvovaní prvej certifikácie sme v nedeľu prešli do nášho “domáckejšieho” prostredia, nakoľko odvetvie “výživový poradca” je prioritou toho, čo robíme a teda sme absolvovali ďalšiu certifikáciu konkrétne v kurze modernej výživy.
Podstatou týchto dní, týchto certifikácií a neustáleho vzdelávania nie je “len” získavanie nových informácií, ale aj…
1.) Je dobré, keď výživový poradca spolupracuje s ďalšími špecialistami
Prečo? Pretože každý klient je individuálny a v našej praxi sa stretávame s rôznymi situáciami, kedy (ako som už napísal vyššie) sa nemôžeme tváriť, akože sme “zjedli všetku múdrosť sveta” ale potrebujeme byť tiež obklopení špecialistami, s ktorými môžeme konzultovať stav klienta.
Výživový poradca totiž nie je kardiológ, diabetológ, psychiater ani nič ďalšie, okrem výživového poradcu.
Keď poznáme stav nášho klienta – ktorý spoznávame vďaka 6-stranovému spoznávaciemu dotazníku, ktorý na začiatku našej spolupráce každý klient vypisuje, tak je našou povinnosťou zadefinovať mu režim presne na mieru. A práve ten je v prípade nutnosti potrebné komunikovať s externými špecialistami, ktorí doplnením svojho rokmi získavaného know-how ešte viac zefektívnia proces premeny nášho klienta.
Rozumieme dôležitosti vašej premeny.
Toto jesť a chudnúť?👇
Pre diétach sen, s nami realita…
2.) Opakovanie je matka múdrosti
Aj keď sa už po absolvovaní toľkých kurzov, seminárov a konferencií práve na tej ďalšej nedozvie váš výživový poradca nič nové, neznamená to, že už vie všetko!
Napriek tomu, že sa niekoľkokrát ročne vzdelávame (vo chvíli písania tohto článku) už 9 rokov a počúvame v podstate pravidelne rovnaké informácie z rôznych uhlov pohľadov, s našimi nadobudnutými skúsenosťami nám to každý rok niečo pripomienie, pochopíme veci z inej perspektívy a posúva nás to vpred či už v komunikácií s klientmi, alebo aplikovaní zásad organizovanej výživy.
3.) Potvrdenie, že váš výživový poradca nachádza vo svojej práci životný zmysel, vášeň a hlbšiu podstatu prínosu pre spoločnosť
Keď si ja osobne vyberám odborníka v akejkoľvek oblasti služieb, je pre mňa veľmi rozhodnutie ovplyvňujúce, keď vidím, či sa daný odborník vzdeláva a “drží krok s dobou”.
Pretože sám zo svojej práce vnímam, keď komunikujem so “starými trénermi”, ktorí svoje vzdelanie neposunuli od roku 1970 ďalej, že nestíhajú a ich praktiky už nie sú v súlade so záujmom spoločnosti.
Predsa nikto z nás nechce dookola jesť vajíčka s ryžovými chlebíkmi, kuracie prsia s ryžou a pred spaním tvaroh bez chuti.
Nikto.
Ale napriek tomu, že veda dnes potvrdzuje, že rozmanitosť stravy podporuje jej vyváženosť a teda aj silu a stabilitu imunitného systému a s tým súvisiacu schopnosť premieňania tuku na energiu… Tak napriek tomu dnes nájdeme mnoho, mnoho, mnoooooho “špecialistov”, ktorí sú zarytými obhajcami starej, jednotvárnej kulturistickej stravy.
Preto je veľmi dôležité stotožniť sa s tým, že doba ide neustále dopredu, vedecké štúdie potvrdzujú nové a nové fakty, ktoré majú priamy vplyv na organizáciu zdravej výživy v spoločnosti.
A aklimatizovať sa týmto podmienkam.
Okrem toho, že sme zažili mnoho spoločných krásnych chvíľ a oddýchli si od bežných dní sme “zrefreshovali” svoje vedomosti a potvrdili si, že každý z nás je výživový poradca na vysokej úrovni.
Robíme to výborne, používame vedou potvrdené a dlhodobo udržateľné metódy, naši klienti sú s našou prácou spokojní a budeme v tom takto pokračovať ďalej.
Ako som už viackrát písal: Láska, ktorá nás obklopuje nie je výsledkom udalostí, ktoré sa nám v živote stali ale výsledkom rozhodnutí, ktoré sme v našom živote urobili.