Určite to poznáš. Takmer nekontrolovateľné nutkanie zjesť niečo, čo Tvojmu stravovaciemu režimu zrovna nevyhovuje ale Tvoja hlava tvrdí, že to vyslovene potrebuješ. Napríklad chuť na sladké či slané…
Viem, že si toto meno neprečítaš, ale z legislatívneho hľadiska je dobré, aby si vedel, že toto je vyjadrenie osoby s menom Vandana Sheth, R.D., hovorkyne Academy of Nutrition and Dietetics.
No a teraz tá pointa:
,,Chute sú často spájané s nedostatkom živín, ale to nemusí byť vždy pravda. Môžu byť spôsobené kombináciou sociálnyh, emocionálnych, kultúrnych a enviromentálnych podnetov.”
Toto je dôkaz toho, že to, čo Ti prezradím našim bežným jazykom a nie tým vedeckým – JE PRAVDA.
Jednoducho keď máš chuť na sladké či slané a táto chuť je tak silná, že Ti kazí koncentráciu na iné aktivity a v každej príležitosti vidíš možnosť, že: ,,Teraz by bodla tá čokoláda…” (napríklad), tak máš v každom prípade PROBLÉM!
,,Jedlo je dobrý sluha ale špatný pán.“
…niekedy dávno niekto veľmi múdry…
Nie je tak dôležité krátkodobé prekonanie chvíľkového nutkania ale je dôležité nájsť príčinu tohto problému a dlhodobo s ňou pracovať.
V tomto prípade máme dve možnosti:
Budeme sa venovať ale tomu prvému prípadu. Dajme teda, že si mojim klientom a máš vypracovaný individuálny stravovací plán, v ktorom sa nachádzajú LEN TIE potraviny, ktoré obľubuješ (lebo si si ich sám vybral pri vypisovaní vstupného dotazníka) ale napriek tomu máš chuť napríklad na spomínanú čokoládu…
Oukej, daj si čokoládu. Ak tým nezajedáš svoje problémy, daj si. Tvoje telo naozaj potrebuje niečo, čo sa v nej nachádza. Akurát… nepotrebuje ten cukor. A nepotrebuje Ti pokaziť náladu, že si “dnes zas pokašľal tú diétu…”
Konverzácia Teba s Tebou: ,,Keď mám teraz chuť na syr… ale v tejto chvíli ho nemám v jedálničku, pretože obsahuje tuk a prevýšil by som denné kalórie nastavené mne na mieru… tak čo urobí ten syr v mojom tele, keď ho zjem? Ok… zavolám svojmu trénerovi ale ešte to pozriem na Google…”
A zistíš, že syr je druh potraviny, ktoré sa ľudské telo naučilo dlhými rokmi prijímať po návale emócií. To preto, že tieto jedlá väčšinou obsahujú l-tryptoftán (aminokyseliny, ktoré zvyšujú produkciu serotonínu – hormón, ktorý ovplyvňuje Tvoj pocit šťastia)…
Takže v tomto prípade… Skús sa pre zmenu nenajesť a trocha si zašportovať. Rýchla chôdza, joga, zopár angličákov, rýchlo vybehni po schodoch… zadýchaj sa a zvýš svoju tepovú frekvenciu… Uvidíš.
Taká čokoláda naozaj obsahuje horčík a napríklad práve preto majú ženy v čase menštruácie často na ňu chuť, pretože ich telo v tomto období spotrebuje viac horčíka ako zvyčajne a potrebuje ho doplniť. Takisto ale potraviny bohaté na horčík sú tmavá listová zelenina, avokádo a banány.
Ale zas nemusí to byť len čokoláda ale aj jednoducho všeobecná chuť na sladké či slané… že?
Na toto si posvietili aj vedecké štúdie (Yale University – legislatíva), ktoré dokázali, že… a teraz dobre čítaj:
,,Chuť na cukor môže znamenať, že Vaše telo sa snaží o ovplyvnenie duševného zdravia. Chuť na potraviny s vysokým obsahom jednoduchého cukru je podmienená emóciami strasu, smútku a hnevu.”
…a tento výskum prišiel k výsledku, že najideálnejšou náhradou je krátka prechádzka, hlboké dýchanie čerstvého vzduchu a naše krásne vitamín D podporujúce slniečko.
Povedzme si pravdu. Slávne Tyčinky DRU večer pri telke, to je paráda.
Ale ako povedala Lisa Young, Ph.D, RD, profesorka výživy na New York University: ,, 当您进行大量运动时,会出汗很多,并且身体会失去盐分,这意味着您会尝到补充盐分的盐味。“
A mala pravdu.
,,Túžba po soli je spájaná s dehydratáciou a nerovnováhou elektrolytov v tele. Keď sa veľa potíte a telo stráca soľ, organizmus potrebuje svoje zásoby doplniť.”
Lisa Young, Ph.D, RD, profesorka výživy na New York University
Každý človek je iný… Všetci fungujeme odlišným režimom či už v súkromnom živote, pracovnom alebo tom pohybovom… Takisto všetci máme iné chute… Ale to sú všetko informácie, ktoré sa dozvedám od každého klienta o ktorého individuálny stravovací režim sa zodpovedne a pravidelne starám aby sme dosahovali výsledky.