Diéta: Aká funguje a prinesie trvalé zmeny pri chudnutí?

Podľa Slovenských štatistík z roku 2016 má nadváhu viac ako 65% obyvateľstva. Koľko ľudí je reálne nespokojných so svojim výzorom? Myslím, že oveľa viac… To je práve dôvod, prečo ľudia siahajú po rôznych metódach stravovania, ktoré nazývajú: diéta – naivne veriac, že obmedzovanie im poskytne slobodu.

Paradox.

Ľudia hľadajú dokonalý systém, na mieru „šitý“ pre nich a očakávajú zázračné výsledky. Málokedy pracujú s faktami a číslami. V januári a pred letom (máj, jún) sa zvýši vyhľadávanie slova „diéta“ na Google takmer o 400%. Každý jeden rok… Prečo tomu tak je?

Dokonalá diéta: to hľadáme, pritom sa nechceme obmedzovať

Pojem diéta je však vhodný pre skloňovanie v oblasti športu alebo konkrétnej skupiny ľudí, ktorá sa vyslovene potrebuje dostať na určitú hmotnosť alebo estetický výzor. Nebavíme sa tu o 2 týždňoch pred dovolenkou alebo o Novoročnom predsavzatí.

Bežný človek, ktorý vyhľadáva na internete kľúčové slovo – DIÉTA, potrebuje zažiť 2 zmeny:

  • Fyzická zmena (estetický výzor postavy, kondícia, sila, mobilita, flexibilita…)
  • Duchovná zmena (motivácia, cieľavedomosť, vytrvalosť, strach…

Súdim to na základe desiatky dotazníkov od nových klientov, ktoré denno-denne čítam.

Je to jednoduché. Každý, kto pozná slovo diéta pozná aj pojem jo-jo efekt. Prečo? Pretože tento človek túžil iba po fyzickej zmene. Keď fyzická zmena nastala, prišla „duchovná“ spokojnosť, stratila sa motivácia, nebol určený cieľ, nebol dôvod zostať vytrvalý a opadol strach z jedla.

Strach z jedla ako typ diéty?

Práve to je to, v čom nás diéty obmedzujú. Diéta hovorí:

  • Jedz ovocie iba v doobedných hodinách
  • Po 18tej nejedz sacharidy alebo nejedz už vôbec nič
  • Kupuj si iba produkty, ktoré sú označené ako nízkotučné alebo light, lowfat, zerosugar a podobne…
  • Dávaj si porcie, ktorými iba zašpiníš tanier ale nezasýtiš žalúdok
  • Hlad je skrytý smäd

Práve to sú dôvody, prečo nikto nevydrží v diéte dlhodobo. Diéta je konkrétne označenie určitého časového úseku v našom živote, kedy sme odhodlaní robiť veci, ktoré nechceme, aby sme získali niečo, čo chceme.

Nie každý je však pripravený túto zmenu udržať.

Práve preto mojich klientov v metabolickom reštarte motivujem k tomu, aby začali meniť veci systematicky a pripravili sa na dlhodobú zmenu. Od začiatku spolupráce im prichádzajú e-maily s inštrukciami, kde im vysvetľujem princípy zdravého stravovania.

Zdravé stravovanie = BIO? Diéta = Drahá? Vôbec.

Nie. Vôbec nie. A ešte raz jedno absolútne, najväčšie a najistejšie: NIE.

Zdravé stravovanie znamená, že poskladám svoj jedálniček z bežných potravín tak, aby mal (ako sa hovorí) hlavu a pätu, aby mal logiku a systém. Práve preto ideme krok za krokom ku zmene. Trvá približne 4 týždne, kým klient začne dodržovať prvý konkrétny jedálniček. Dovtedy postupne prechádza zmenou… Tými zmenami sú napríklad: kontrolovaný pitný režim, pravidelná konzumácia zeleniny, rozdelenie jedál do 3-5 pravidelných porcií za deň a tak ďalej…

Všetky tieto „diétne“ návyky riešime mimo konkrétneho organizovania jedálnička. To znamená, že keď klientovi poviem aby začal jesť pravidelným systémom 3-5x denne, ešte stále mu nediktujem – čo a koľko má jesť. Dôležité je totiž vytvoriť si návyk.

pred a po
Klient Radovan svoju výzvu zvládol.

Ak má klient 20 ročný návyk nepravidelného stravovania, slabého pitného režimu a ďalšie… tak nemôžem očakávať, že zo dňa na deň – lusknutím prstu, príde zmena… Tak to nefunguje.

Takto „fungujú“ diéty. A preto nefungujú, preto príde jo-jo efekt, preto ľudia priberú naspäť, preto si myslia, že ich metabolizmus je „spomalený“ a zhadzujú vinu na všetko a všetkých okolo, pritom problém je iba jeden jediný: DEZINFORMÁCIE.

Viete, čo znamená clickbait?

Modelová situácia: Scrollujete po Facebook-u. Len tak… z nudy, z dlhej chvíle, zo zvyku… a zrazu si všimnete lákavý obrázok a ešte pútavejším nadpisom. Kliknete. Príklad takého nadpisu pre ľudí, ktorých zaujíma diéta: ,,Vďaka tomuto triku schudnete 3kg za týždeň!“

Áno… a vy kliknete. Lebo to chcete. Lebo chcete nájsť ten unikátny, jedinečný spôsob, ktorý vám zmení život a postavu raz a navždy.

Pravda bolí, ale som tu na to, aby som hovoril pravdu: Unikátny, jedinečný a hlavne univerzálny spôsob chudnutia neexistuje. Každý z nás musí načerpať množstvo informácií aby načerpal dostatok vedomostí, vďaka ktorým si časom dokáže vybudovať svoje vlastné návyky, ktoré vyhovujú ako fyzickému tak aj psychickému zdraviu. A potom príde to, čo očakávame: TRVALÁ ZMENA.

Potom zrazu nemáš problém dať si zmrzlinu a započítať ju do svojho denného nutričného príjmu a napriek tomu chudnúť. Nemáš strach z chuti na sladké. Nemáš strach, keď vynecháš jedlo. Nemáš strach, keď ťa pozvú na oslavu… Pretože toto všetko bez problémov absolvuješ, užiješ si to a keď dáš tomu „hlavu a pätu“ tak to bude fungovať. Budeš chudnúť.

V tomto prípade sa už nebavíme o diéte ale o životnom štýle.

Suverenita

A to je práve to, prečo považujem nie svoju prácu… ale môj prístup k práci za jedinečný.

Pravdou je že certifikát trénera alebo výživového poradcu získa dnes človek behom 2 dní na rekvalifikačnom kurze, kde zaplatí pár stoviek € a môže ísť robiť „biznis“

pred a po
Zuzana (klientka)

Pravdou je aj to, že ak sa chce niekto na Slovensku stať výživovým poradcom, nepotrebuje žiadny kurz. Živnosť na tento typ poradenstva je v našej krajine označená ako „voľná“. To znamená, že nepotrebujete mať žiadne vzdelanie, certifikát… Stačí prísť na živnostenský úrad a boom… Som podnikateľ.

Z toho mi je zle. Pretože potom stretávame kopec Herbalife diétnych „expertov“, ktorí majú sami problém so sebou a potrebovali by výživového poradcu (ak to čítate, kľudne sa mi ozvite).

A prečo teda považujem svoj prístup za jedinečný? Pretože žiadnemu klientovi nenastavujem diétu.

Každý môj klient prechádza zmenou, ktorá, ak má o to ozajstný záujem, je trvalá.

Samozrejme, môže prísť v živote obdobie, kedy vôbec nebude riešiť nové návyky a vráti sa ku starým… ale už vie „ako na to„. A nemá z toho strach, pretože vie, že kedykoľvek môže urobiť rozhodnutie a zmeniť čokoľvek.

Stačí sa rozhodnúť… V akom štádiu si ty?

Štítky: