Konzumácia potravy je nevyhnutnou pre ľudský život. Funkčný organizmus človeka je spojením tisícov procesov, ktoré sa v tele pravidelne dejú. Pokiaľ v tomto systéme nie je dostatok energie na vykonávanie všetkých nutných procesov, telo vyšle signál. Hlad.
Hladom môžeme rozumieť aj určitú bariéru chudnutia, ktorá rozdeľuje ľudí na tých, ktorí dokážu dosiahnuť svoj vytúžený cieľ a tých, ktorí o ňom iba hovoria.
Hlad rozdeľujeme na emočný (chuť) a fyzický (skutočný).
Pravdou je, že emočný hlad dôverne poznajú ľudia s nadváhou. Je zároveň určitou formou závislosti na jedle. Emočný hlad v nás vyvoláva niekedy až nekontrolovateľnú chuť na konkrétnu potravinu (napr. čokoláda, hamburger alebo aj zdravé potraviny – zelenina, mäso…).
Po konzumácií tejto konkrétnej potraviny dosiahneme psychickej úľavy. Je dôležité uvedomiť si, že emočný hlad je iba súhrnom psychických reakcií na aktuálny stav hormónov v našom tele:
Človek, ktorého psychika je práve v negatívnom stave, dokáže len veľmi ťažko rozoznať kedy sa jedná o emočný a kedy o skutočný hlad. Existuje však pár spôsobov, vďaka ktorým dokážeme rozlíšiť formu hladu:
Štúdie dokazujú, že telo dokáže prežiť 8 až 21 dní bez akéhokoľvek príjmu potravy s dostatočným príjmom tekutín.
Za normálnych okolností vaše telo spaľuje na energiu glukózu. Ak sa glukóza minie, organizmus začne premieňať glykogén z pečene a svalovej hmoty na glukózu. Akonáhle telo nemá prístup k potrave 8 až 12 hodín, zásoby glukózy sa vyčerpajú. Po vyčerpaní glukózy a glykogénu začne organizmus využívať na prísun energie aminokyseliny – začne spaľovať svalovú hmotu. Trvá približne tri dni, kým nastane zásadná zmena procesu spaľovania energie. Metabolizmus prechádza do ketogénnej fázy = začína na energiu spaľovať tukové zásoby.
Logicky teda z toho vyplýva, že čím má človek väčšiu nadváhu (väčšie % telesného tuku), tým dlhšie je schopný vydržať bez príjmu potravy.
Dlhodobé hladovanie má však samozrejme aj negatívny dopad na naše zdravie:
Je teda správnou cestou chudnutia nejesť? Alebo práve naopak dopĺňať energiu priebežne pre správnu funkciu metabolických procesov?
Mnoho ľudí dosiahne pomocou diéty vytúženej hmotnosti. Napríklad Jill Carlson dokázala schudnúť 60 kíl, no napriek tomu napísala:
,,Schudla som 60 kíl, no namiesto toho aby som sa cítila úžasne, som bola vyčerpaná a depresívna. Po čase som nepribrala naspäť len 60 kíl. Ale viac. Vedela som však, že musí existovať nejaký lepší – dlhodobejší spôsob.”
Ak dnes nemáte absolútne žiadnu kontrolu nad svojimi stravovacími princípmi, nemôžete zajtra začať držať striktnú diétu. Je to rovnaký spôsob ako keby ste od dieťaťa vyžadovali, aby sa naučilo bežať predtým, než vôbec bude vedieť chodiť.
Dôkazom dôležitosti pochopenia faktu, že potraviny nie je možné deliť na “zdravé a nezdravé” je Brian Northrup, ktorý sa rozhodol, že bude každý deň počas obdobia 1 roka konzumovať pizzu.
Výsledok? Schudol 6kg.
Článok o experimente zvanom PizzaApocalypse si môžete prečítať tu.
Ja si dovolím zhrnúť iba pár citácií, ktoré sú nesmierne pravdivé a mal by sa nimi inšpirovať každý, kto chce dosiahnuť trvalého schudnutia:
,,Myslím si, že správna strava záleží od jednotlivca a je dôležitejšie zamerať sa na to, aby vaša strava obsahovala všetko, čo potrebujete, než na to čo je potrebné vylúčiť.”
,,V zásade jem viac, aby som sa mohol viac žiť (viac cvičiť, viac sa pohybovať…) na rozdiel od toho, aby som viac cvičil kvôli tomu, aby som mohol viac jesť.”
Po skúsenostiach so stovkami klientov môžem jednoznačne zhodnotiť, že je dôležitejšie príjemným spôsobom upraviť dlhodobé stravovacie návyky ako dodržovať krátkodobé a síce funkčné ale z dlhodobého hľadiska kontraproduktívne diéty. Biomechanizmus ľudského organizmu nie je DNA. Nemá ho každý odlišný. Faktom je, že na každého fungujú rovnaké princípy. Dôležité je iba prispôsobiť stravovanie tak, aby nenarúšalo zdravotný stav pacienta (áno, človek s nadváhou – obezitou je pacient), no práve naopak, zlepšovalo ho. Zároveň je dôležitým, priam najdôležitejším faktorom dlhodobej premeny dosiahnutie psychickej pohody a teda hormonálna rovnováha. Spojením týchto dvoch dôležitých faktorov – skvalitňovanie zdravotného stavu pacienta a udržanie hormonálnej rovnováhy dosiahneme to, čo chce dosiahnuť každý jeden z ľudí, ktorí sa dostali až na koniec tohto článku – dlhodobá zmena stravovacích návykov a tým pádom aj dosiahnutie vedľajšieho efektu – spálenie nadbytočného tuku a výrazne zlepšenie estetiky postavy.