pečený pstruh v rúre

Pečený pstruh v rúre servírovaný s citrónovou omáčkou

Pečený pstruh v rúre patrí medzi moje obľúbené “rýchlorecepty”, pretože príprava mi vždy zaberie minimum času a môžem sa tak venovať i iným povinnostiam. Navyše nutričné hodnoty pstruha na 100g sú 20g bielkovín a 6g tukov!

Nie je to výborné?

Už dlhšie som sama sebe sľubovala, že si na obed pripravím rybu.

Ryby patria medzi výborný zdroj omega 3 mastných kyselín, preto sú dôležitou súčasťou správne nastaveného stravovacieho plánu. Viac informácií sa dočítate v článku Omega 3 mastné kyseliny – Toto ste o nich určite nevedeli!.

pečený pstruh v rúre

Existuje veľa spôsobov ako ryby zaradiť do vášho jedálnička. Či už vám vyhovuje pečený pstruh v rúre, dusený na masle, grilovaný spolu so zeleninou alebo v kombinácií s lahodnou omáčkou…

Výber je len a len na vás.


Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?

Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:

Viac informácií

U nás doma sa ryby väčšinou piekli a preto som mala chuť si zaspomínať.

Pečený pstruh v rúre bol pre mňa perfektnou alternatívou chutného, výživného a rýchleho obeda počas pracovnej vyťaženosti.

Aby recept nebol jednotvárny a bol pre mňa stále zaujímavý, rozhodla som sa ho “oživiť” jemne kyslou citrónovo-jogurtovou omáčkou.

Táto kombinácia spolu s pečenými zemiakmi bola úplne MŇAM!

Nezabudnite sa so svojim tanierom pochváliť v našej súkromnej FIT komunite na Facebooku.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Bielkoviny : 80g

Sacharidy : 4g

Tuky : 160g

KALÓRIE : 1785

Pečený pstruh v rúre – ingrediencie potrebné na prípravu

  • 400g pstruh dúhový
  • 15g maslo
  • 2 strúčiky cesnak
  • provensálske bylinky
  • korenie na pečené kura/ryby
  • celá rasca

Citrónovo-jogurtová omáčka:


Toto jesť a chudnúť?👇

jedálniček na mieru

Pre diétach sen, s nami realita…

Viac informácií

  • kôra z citróna
  • 15g citrónovej šťavy
  • 40g biela neochutená activia (jogurt)
  • 10g plnotučná horčica
  • sušené bylinky (rozmarín)
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá bazalka
  • 12g olivový olej

Pečený pstruh v rúre chutí perfektne v kombinácií s pečenými zemiakmi (300g = 60g sacharidov).

Tento údaj sa nevzťahuje na nutričné hodnoty.

Pečený pstruh v rúre – postup na prípravu receptu

  1. Pstruha umyjeme pod vlažnou vodou z vonkajšej i vnútornej strany a zbavíme ho slizu.
  2. Následne jemným šúchaním nožíkom odstránime šupiny tak, aby nám na rybke zostala iba hladká koža.
  3. Maslo a strúčiky cesnaku nakrájame na plátky, vložíme do vnútra ryby a jemne okoreníme koreninami na pečené kurča či koreninami určenými na prípravu rýb.
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň pstruha.
  5. Opäť použijeme zmes korení, tiež sušené bylinky, rascu a poriadne posypeme rybu aj z vonkajšej strany.
  6. Navrch uložíme zvyšné plátky masla, aby nám koža nezhorela a upiekla sa do chrumkava.
  7. Plech vložíme do vyhriatej rúry na 150 stupňov a pečieme cca 25-30 minút podľa potreby.
  8. Medzitým si pripravíme citrónovo jogurtovú omáčku a začneme tým, že obaríme 1ks citróna vriacou vodou.
  9. Citrón necháme vychladnúť a následne nastrúhame pomocou strúhadla jeho kôru, ktorá tvorí dôležitú časť omáčky.
  10. Zo zvyšku citróna odšťavíme potrebné množstvo šťavy a zmiešame s citrónovou kôrou.
  11. Do citrónovej zmesi pridáme horčicu a jogurt (activi). Na premiešanie použijeme ručný mixér.
  12. Opatrne prilievame olivový olej a miešame, pokým sa ingrediencie nespoja.
  13. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, zasekanou čerstvou bazalkou, soľou a mletým čiernym korením.

Zistite, ako schudnúť:

Urobte si Test Nutričnej Optimalizácie teraz hneď zdarma a získajte osvedčené know-how.