proteín

Proteín: Ako využiť všetky jeho benefity pri chudnutí?

Obohatiť jedálniček pri chudnutí o sladké jedlá je občas viac ako nutné. Bezkalorickým riešením sladkého jedla v diéte je proteín.

Nízkokalorické jedlo, ktoré do zdravého jedálnička dopĺňa bielkoviny. Boli časy, keď bol tento nápoj vnímaný ako niečo zlé. Avšak v dnešnej dobe už väčšina ľudí vie, že proteín môžeme zaradiť medzi bežné potraviny ako kvalitný a vysoko vstrebateľný zdroj bielkovín.

protein

Vďaka proteínu môžete svoje diétne jedlá ochutiť rôznorodými, sladkými príchuťami. Rovnako si však môžete pripraviť osviežujúce letné smoothie.

Proteínový nápoj je teda riešením pre každého človeka, ktorý sa snaží schudnúť a často ho sprevádza chuť na sladké, no nechce porušiť svoj jedálniček a zároveň je riešením pre človeka, ktorý nemá čas jesť.

Jednoznačne patrí medzi potraviny, ktoré sa nachádzajú v spoznávacom dotazníku nových klientov a jeho zaradenie do zdravého jedálnička na chudnutie považujeme za veľmi výhodnú voľbu.

Aké formy proteínov poznáme?


Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?

Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:

Viac informácií

Srvátkový

Je medzi športujúcimi ľuďmi najobľúbenejší, pretože má rýchlu vstrebateľnosť a taktiež vysokú stráviteľnosť. Srvátka je komplexná látka, ktorá sa získava z kravského mlieka. Je zložená z: bielkovín, laktózy, minerálov, imunoglobínov (protilátok) a stopových množstiev tuku. Jeho konzumácia sa odporúča najmä pred alebo po tréningu, pretože vtedy má najväčší účinok. Zo všetkých proteínov je najchutnejší a má najrozmanitejšie využitie. Dnes už v obchodoch nájdete neobmedzené množstvo príchutí od čokoládovej, vanilkovej, cookies, jahodovej, karamelovej, malinovej, kokosovej, banánovej…

Najčastejšie konzumujeme srvátkový typ ako nápoj, ale vieme ho použiť aj na prípravu chutných raňajok tým, že ho primiešame napríklad do jogurtu, alebo tvarohu. Keď nás prepadne chuť na niečo sladké, vieme si zo srvátkového proteínu vytvoriť aj zdravú alternatívu bábovky, tyčiniek, koláča, či zmrzliny. Tá vie v horúcich letných dňoch potešiť snáď každého. Jej príprava nie je vôbec zložitá, základom je srvátkový proteín, jogurt a tvaroh. Podľa toho, akú príchuť zmrzliny chcete pripraviť, podľa toho zvolíte aj príchuť proteínu. Fantázií sa medze nekladú a proteínov je neúrekom. A čo vám bráni v tom posypať zmrzlinu na záver orieškami, či čokoládou? Či preferujete radšej polevu?

Srvátkový proteín delíme na ďalšie tri skupiny:

  • Srvátkový koncentrát (WPC)
  • obsah bielkovín 40% – 90%
  • zvyšok tvoria nebielkovinové zložky – tuky, sacharidy, minerály a voda
  • Srvátkový izolát (WPI)
  • obsah bielkovín prevyšuje 90%
  • je vhodnou alternatívou aj pre ľudí intolerantných na laktózu, pretože obsahuje iba jej minimálne množstvo
  • Srvátkový hydrolyzát (WPH)
  • obsah bielkovín 80% – 90%
  • je enzymaticky predtrávený, aby sa rýchlo vstrebal

Kazeíny

Tzv. „nočné proteíny“ sa spolu so srvátkou získavajú z mlieka cicavcov (najčastejšie z kravského mlieka). Pomáhajú pri správnej činnosti čriev. Vstrebávajú sa oveľa pomalšie ako srvátkové proteíny a tým zabezpečujú  účinnejšie uvoľňovanie aminokyselín do organizmu. Proces rozloženia a využitia ďalej v organizme trvá približne 5 – 7 hodín. Doplnky na báze kazeínu sú najlepšie na užívanie vo večerných hodinách alebo v noci.

Rastlinné proteíny

Majú veľmi veľkú popularitu medzi vegánmi z toho dôvodu, že vegáni nekonzumujú živočíšne zdroje bielkovín, preto sú rastlinné typy v poslednej dobe často vyhľadávané. Ich zloženie je prirodzene bezlepkové, bezlaktózové a menej zaťažujú životné prostredie. Chýbajúce bielkoviny je treba dopĺňať z iných zdrojov, pretože neobsahujú kompletné aminokyselinové spektrum. Živočíšnym môžu z hľadiska zloženia konkurovať napríklad sójový, hrachový, či ryžový proteín.

Hovädzie proteíny

Vyrábajú sa z kusov kvalitného hovädzieho mäsa procesom hydrolýzy, tým získavajú vysoký podiel bielkovín v sušine a tiež stopové množstvá sacharidov a tukov. Sú vhodnou alternatívou pre ľudí intolerantných na sóju a laktózu. Športovci ich najčastejšie vyhľadávajú v období pred súťažami, pretože prispievajú k tvorbe a obnove kolagénu, obsahujú väčšie množstvo vitamínov, minerálov, kreatínu a výhodou je aj zvýšené prekrvenie.


Toto jesť a chudnúť?👇

jedálniček na mieru

Pre diétach sen, s nami realita…

Viac informácií

Je proteín dobrou voľbou pre zdravé stravovanie?

Veríme, že po prečítaní tohto článku Vám je jasné, že zaradiť tento nápoj do svojho stravovacieho harmonogramu je viac ako dobrá voľba. Okrem toho, že Vám doplní bielkoviny do vášho zdravého jedálnička vďaka vysokej vstrebateľnosti a ľahkej stráviteľnosti efektívne pomáhajú pri regenerácií a ochrane svalového tkaniva.

To znamená, že ak pri chudnutí prijmete dostatok kvalitných bielkovín, vaše telo uprednostní na spaľovanie tuk a svaly bude chrániť. Neznamená to však, že budete mať veľké svaly, znamená to, že kilogramy, ktorých sa úspešne zbavíte, budú kilogramy tuku a telo po schudnutí bude vyzerať zdravo, esteticky, v kondícií, bez prebytočnej kože.

Nestačí však zaradiť ho do jedálnička a čakať, že sa budú diať zázraky. Pokiaľ máte stanovený cieľ je dôležité a kľúčové tomuto cieľu prispôsobiť všetky jedlá dňa.

Dostať sa ku konkrétnemu návodu „ako na to“ nebolo nikdy jednoduchšie. Vyberte si typ spolupráce, vypíšte rozsiahly spoznávací dotazník, vyberte svoje obľúbené potraviny z ktorých zostavíme Váš jedálniček a vašou úlohou sa stane jediné: Jesť zdravo, sýto, chutne a funkčne. Ideme do toho?

5/5 - (2 votes)