Džem bez cukru? Kto to kedy počul? Staré mamy by nám veru dali, keby počuli niečo takéto!
Veď pri príprave džemu išiel cukor na kilá… či?
Keďže džem je potravina, ktorá je súčasťou aj našich jedálničkov, rozhodi sme sa, že vymyslíme zdravšiu alternatívu a tou je džem bez cukru!
ROZDIEL – ŽIADNY
CHUŤ – VÝBORNÁ
Preto priatelia… ak máte záhradku alebo jednoducho ovocie nazvyš a neviete, čo s ním, pripravte si chutný domáci džem bez cukru.
Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?
Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:
My sme tak urobili a skutočne neľutujeme.
Na prípravu džemu môžete použiť akékoľvek ovocie, ktorého máte prebytok a samotná príprava džemu je veľmi jednoduchá. Skutočne nemáte čo pokaziť.
Na našej záhradke sa perfektne darí ríbezliam, ktoré veľmi radi používame do smoothie, jogurtových misiek, či chutných palaciniek.
Tento rok nás ale kríčky obdarovali veľkou dávkou úrody a preto sme sa rozhodli ríbezľe spracovať do domáceho džemu bez cukru.
Pokojne môžete na dochutenie použiť stéviu, xylitol alebo iné ochucovadlo, ktoré spĺňa vaše požiadavky, no my sme použili náš obľúbený erythritol, ktorý si v prípade potreby vieme pridať aj do kávy či sladkých dezertov.
Džem bez cukru si viete pripraviť aj do menších pohárikov, čo vám umožní konzumovať ho v menšom množstve, aby sa vám otvorený v chladničke nepokazil a môžete ho tak mať po ruke aj celý rok.
Myslím, že domáci džem bez cukru oceníte práve počas zimných mesiacov, kedy si pripomeniete, aká je úroda z vašej záhradky chutná a v domácnosti nápomocná.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Bielkoviny : 15g
Sacharidy : 250g
Tuky : 4g
Džem bez cukru – ingrediencie potrebné na prípravu
- 1,5kg čerstvých ríbezlí (červených i čiernych)
- 1 balíček Pektín
- 230g erythritol
Toto jesť a chudnúť?👇
Pre diétach sen, s nami realita…
Džem bez cukru – postup na prípravu
Postup prípavy je veľmi, veľmi jednoduchý a možno práve v tejto chvíli sa rozhodnete pre prípravu svojho prvého džemíku.
Nech sa vám podarí!
- Ríbezle si v sitku umyjeme a zbavíme nečistôt tak.
- Vložíme do vačšieho hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme. Ak si želáte, aby boli džem aj bez semienok a menších častí šupiek, pokojne ho môžete prepasírovať. My však v rodine máme zaužívané, že semienka aj šupky k domácemu džemíku jednoducho patria.
- Keď máme ríbezle rozmixované na kašu, môžeme začať s varením džemu.
- Za stáleho miešania metličkou privedieme ríbezle do varu.
- V miske si zmiešame pektín spolu s erythritolom a prídame k ríbezliam.
- Opäť privedieme do varu a počas varenia zmes ochutnávame, či je dostatočne sladká (chuť závisí od ovocia z ktorého pripravujete džem, ovocie je možné aj kombinovať).
- Varíme, kým džem nezhustne a nemá požadovanú konzistenciu.
- Odstavíme a naberačkou lejeme do pripravených pohárikov. (Tie si na začiatku prípravy samozjreme dôkladne umyjeme a utrieme do sucha čistou kuchynskou utierkou).
- Džem bez cukru lejeme cca 1,5-2 od okraja pohára.
- Zaváracie viečka poriadne zatiahneme a poháre uložíme hore dnom. Necháme odpočívať cca 5-10 minút.
- Následne poháre s džemom otočíme a vložíme do hrnca, ktorý napustíme do polovice pohárov vodou. Prikryjeme a privedieme do varu.
- Keď sa nám poháre s džemíkmi varia, plameň stíšime a varíme cca 10 minút.
- Po uplynutí času odstavíme, opatrne (za pomoci utierky/kliešťov) poháre vyberieme a necháme vychladnúť.
- Svoj džem bez cukru môžete ochutnať hneď na druhý deň a spríjemniť si tak ráno.