sviatočný šalát

Sviatočný šalát: Čo by to boli za sviatky bez šalátu, však?

Čo majú všetky sviatky spoločné? No predsa stôl plný dobrôt a Sviatočný šalát.. Sú to chvíle, kedy si želáme, aby náš žalúdok bol väčší ako naše oči. No a čo príde po sviatkoch? Okamih pravdy…. Postaviť sa na váhu. Ups! 

Aby pre vás veľkonočné sviatky neboli obmedzujúce, pripravili sme si špeciálny receptík presne na túto príležitosť! Vďaka tomuto fit receptu vyhoviete vašim sviatočným chutiam a neporušíte jedálniček. Predstavujeme Vám Sviatočný šalát, ktorý si už po prvom raze získal naše srdcia. 

sviatočný šalát

Príprava je podobná klasickému ako ho mnohí nazývajú „majonézovému/zemiakovému/vianočnému“ šalátu. Nezaberie veľa času a ani nie je náročná. Sviatočný šalát nám veľmi chutil a musím poznamenať, že ho určite na Veľkú noc pripravíme aj rodine, aby mali možnosť posúdiť takmer nulový rozdiel.

Náš šalát obsahuje aj dva menšie zemiaky, ktoré samozrejme môžete vynechať (ak je váš jedálniček nízko-sacharidový) a na chuti mu to vôbec neuberie. Jednoducho experimentujte a neboj sa prispôsobiť si recept presne podľa vašej chuti tak, ako to robíme my. 

Obsah nášho skvelého Sviatočného šalátu sa skladá z karfiolu, zemiakov (voliteľné), kyslých uhoriek, mrazenej alebo sterilizovanej zeleniny (mix hrášok, kukurica, mrkva), dvoch vajec, gréckeho jogurtu, horčice, soli a mletého korenia. 

P.S.: Nezabudnite sa pochváliť svojim výtvorom v našej súkromnej FIT komunite na Facebooku. Veľmi sa tešíme 🙂


Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?

Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:

Viac informácií

Ingrediencie pre sviatočný šalát:

  • cca 600g karfiol
  • 200g grécky jogurt
  • 300g mrazená zelenina (mix mrkva, hrášok, kukurica)
  • 100g kyslé uhorky
  • 2 vajcia na tvrdo 
  • 1 menšia cibuľa
  • ½ ČL soli
  • štika mletého čierneho korenia
  • 1 ½ PL horčice
  • 2 menšie zemiaky (voliteľné)

Sviatočný šalát – postup na prípravu:

  1. Karfiol pripravíme tak, že si ho očistíme, rozdelíme na malé ružičky, osolíme a dáme variť. Varíme do zmäknutia. POZOR! Nie príliš dlho, aby sa nám v šaláte nerozpadol.
  2. Vajíčka uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a následne olúpeme.
  3. Zemiaky varíme v slanej vode v šupke do zmäknutia. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na kocky. 
  4. Medzitým si pripravíme veľkú misu v ktorej budeme šalát miešať a pridáme mrazenú/sterilizovanú zeleninu, grécky jogurt. Ingrediencie postupne miešame, aby sa nám chute spojili. 
  5. Kyslé uhorky a cibuľu nakrájame na drobno. 
  6. Ak máme uvarený karfiol, zemiaky a vajíčka, necháme vychladnúť a postupne spracujeme. 
  7. Varený karfiol pridáme do misy k ostatným ingredienciam a opatrne premiešame, aby sme chute spojili, ale karfiol nepomliaždili.
  8. Pridáme zemiaky a nakrájané vajíčko.
  9. Dochutíme pridaním horčice, soľou a korením. 
  10. Sviatočný šalát podávame studený. 
5/5 - (4 votes)