Cviklová pomazánka je ďalší recept z našej kuchyne. Všimli sme si, že recept na prípravu cviklového šalátu mal najmä v našej FB skupine množstvo pozitívnych ohlasov. Tiež sme postrehli, že mnoho našich facebookových fanúšikov zaradilo na základe tohto receptu cviklu do svojho jedálnička.
Preto sme sa rozhodli, že v ďalšom recepte musí hlavnú úlohu zastať v poslednej dobe čoraz viac obľúbená potravina – cvikla.
Ja osobne mám cviklu veľmi rada. Už ako dieťa som ju vyjedala v škôlke aj kamarátom z taniera. Haha.
Viete o tom, že síce je cvikla svojim vzhľadom nenápadná potravina, skrýva v sebe veľmi veľa zdravotných benefitov?
Cvikla má pozitívny vplyv na zdravie srdca, je dôležitá pre správne trávenie, podporuje optimistickú náladu, pôsobí ako prevencia proti demencií a v neposlednom rade sa stará o vašu imunitu.
Snažte sa preto cviklu z času na čas zaradiť do svojho jedálnička a zabezpečte tak svojmu telu dostatočný prísun vitamínov a minerálov.
Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?
Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:
Cviklová pomazánka je zdravý, chutný, na prípravu rýchly recept a karamelizované kešu oriešky jej chuť vyslovene podčiarknu.
Cviklová pomazánka – nutričné hodnoty:
- BIELKOVINY: 60g
- SACHARIDY: 70g
- TUKY: 75g
- KALÓRIE: 1212
Cviklová pomazánka a ingrediencie potrebné na jej prípravu:
- 470g predvarenej cvikly
- 140g plnotučný (roztierateľný) tvaroh
- 200g syr
- 3 strúčiky cesnaku
- 1ks vajce
- soľ
- korenie
- oregano
- 20g kešu
- 1ČL trstinového cukru
Pečivo k pomazánke:
- 80g kornspitz
- 2PL olivový olej
Postup na prípravu:
- Predvarenú cviklu nakrájame na malé kocky, pridáme roztierateľný tvaroh a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.
- Väčšiu časť balkánskeho syru nakrájame nadrobno, pridáme k cviklovej zmesi a opäť použijeme ponorný mixér.
- Keď sa nám ingrediencie rozmixovali a vytvorili krémovú zmes, dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením.
- Zvyšok balkánskeho syru rozmrvíme do cviklovej pomazánky.
- Na záver do pomazánky pridáme nadrobno nakrájané varené vajíčko, premiešame.
- V prípade potreby môžeme použiť oregano.
- Na malej panvičke rozhorúčime trstinový cukor a opražíme kešu oriešky, ktorých výsledná chuť bude jemne karamelová.
- K pomazánke nesmie chýbať chutné pečivo a preto na panvici rozhorúčime olivový olej a na ňom opečieme kornstipz.
- Keď je pečivo hotové, cviklová pomazánka sa môže servírovať.
- Na jej zdobenie sme použili varčené vajíčko, karamaelizové kešu a lístočky baby špenátu.