Praženica – väčšina z nás sa s konzumáciou vajíčok pripravených na spôsob praženice stretla už v detstve. Pýtate sa, čo je na nej také zaujímavé a prečo sme sa rozhodli zaradiť práve praženicu medzi naše recepty? Pretože praženica je takmer každý deň súčasťou nášho jedálnička.
Samotná príprava praženice nie je žiadna veda a zvládne ju aj úplný začiatočník.
Existuje mnoho spôsob ako si pripraviť chutnú praženicu a prispôsobiť ju tak svojej chuti.
V našej kuchyni sme pri jej príprave neraz experimentovali kombináciou rôznorodých ingrediencií.
Dnes sme sa rozhodli s vami podeliť o 5 tipov na prípravu praženice, ktoré sú u nás doma veľmi obľúbené.
Nechajte sa inšpirovať a pripravte si praženicu tak, ako ste ju ešte nejedli.
Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?
Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:
4 tipy praženice sme podávali spolu s pečivom a to výborným, domácim špaldovým chlebíkom, ktorý tak milujeme.
Možnosť praženice – falošné lečo sme podávali bez pečiva. Táto možnosť je preto vhodná aj pre ľudí, ktorí dodržujú ketogénny spôsob stravovania.
1. Olomoucká praženica s jarnou cibuľkou
Ingrediencie:
- 1ks jarná cibuľka
- 1PL olivového oleja
- 60g olomoucké syrečky
- 4ks vajíčko
- Soľ
- 100g špaldový chlieb
Postup na prípravu:
- Na panvici rozhorúčime olivový olej a pridáme jarnú cibuľku nakrájanú na malé kúsky.
- Smažíme až pokým cibuľka nadobudne zlatistý nádych.
- Pridáme vajíčka, premiešame.
- Keď je praženica skoro hotová, pridáme na malé kúsky nakrájané olomoucké syrečky.
- Na záver pridáme soľ podľa potreby a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.
2. Praženica – tajomné jabĺčko (najčastejšie pripravovaná)
Ingrediencie:
- 70g jablko
- 10g maslo
- 50g ementál
- 4ks vajíčko
- 100g špaldový chlieb
Postup na prípravu:
Toto jesť a chudnúť?👇
Pre diétach sen, s nami realita…
- Jabĺčko zbavíme šupky a nakrájame na menšie kúsky.
- Na panvici rozpálime maslo, pridáme jabĺčko a občas premiešame.
- Keď má jabĺčko zlatistú farbu a nasiaklo použitým maslom, pridáme vajíčka.
- Keď je praženica skoro hotová, vmiešame do nej nastrúhaný ementál.
- Na záver posypeme syrom.
3. Praženica – falošné lečo
Ingrediencie:
- 50g saláma Pressburg
- 4ks vajíčko
- Polovica väčšej papriky
- 1PL olivový olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup na prípravu:
- Papriku nakrájame na malé kocky a podusíme na olivovom oleji.
- Po 3 minútach pridáme na malé kúsky nakrájanú salámu, premiešame a smažíme, kým nebude paprika úplne mäkká.
- Pridáme vajíčka.
- Dochutíme soľou a korením.
4. Praženica alá Marián
Túto praženicu vymyslel Maroš, keď jedného dňa experimentoval v kuchyni.
Od toho dňa som pre neho žiadnu inú nepripravovala.
Ingrediencie:
- 50g slanina
- 1ks väčší šampiňón
- 10g maslo
- 30g sterilizovaná kukurica
- 4ks vajíčko
- Soľ
- 100g špaldový chlieb
Postup na prípravu:
1. Na masle osmažíme šampiňón nakrájaný na tenké plátky (cca 5 minút).
2. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu.
3. Keď slaninka pustí tuk, pridáme kukuricu a chvíľku počkáme, aby sa prehriala.
4. Pridáme vajíčka, premiešame.
5. Na záver osolíme podľa potreby.
5. Delená praženica
Ingrediencie:
- 4ks vajíčko
- Olivový olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 100g špaldový chlieb
Postup na prípravu:
1. Panvicu potrieme olivovým olejom.
2. Bielka oddelíme od žĺtok.
3. Na rozhorúčenú panvicu vylejeme bielka, miešame.
4. Keď sú bielka skoro hotové, pridáme žĺtka.
5. Po chvíľke odstavíme z plameňa, premiešame, pridáme soľ, korenie a servírujeme. Žĺtka by mali byť tekutejšieho stavu ako bielka.